Houweling

zoekvenster sluiten

Trainingen en cursussen

Training: Etiketten en MSDS-en volgens CLP-GHS

Training: Etiketten en MSDS-en volgens CLP-GHS

Etiketten en MSDS-en volgens CLP-GHS

Bij het verpakken en dus etiketteren van chemicaliën is sinds december 2010 de CLP-verordening van kracht voor stoffen. Mengsels en preparaten moeten aan deze regels voldoen vanaf 1 juni 2015. U moet dus voor die tijd AL uw producten hebben voorzien van een nieuw (gevaren)etiket en u moet voor àlle producten een nieuwe MSDS hebben.

Dit is zowel qua tijd als qua kosten een zware belasting voor veel bedrijven. Het is dus van belang dat u dit op een goede en zo mogelijk eenvoudige wijze realiseert.
Welke regels zijn van belang? Waar vindt u alle informatie? Wat doet u zelf en wat besteedt u uit? Allemaal vragen waar u snel een antwoord op moet vinden. Met deze cursus willen wij u wegwijs maken in de diverse regels, waar u eventueel uw hulpbronnen kunt vinden en in hoeverre u blind kunt varen op uw leveranciers.
Dit is van belang voor de inkoopafdeling, maar ook voor de KAM/QSHE afdeling zodat zij gezamenlijk de juiste keuze maken waar beide achter kunnen staan.

Onderwerpen

  • Welke regelgeving is van belang?
  • Waar kunt u die vinden?
  • Hoe vertaal je de MSDS-gegevens van de grondstoffen naar een goed MSDS van het eindproduct?
  • Hoe deel je in en kies je de juiste P-zinnen?
  • Waar moet het etiket aan voldoen?

Doelgroep

De cursus is bedoeld voor QSHE medewerkers die verantwoordelijk zijn voor de gevarenetiketten en de MSDS-en van bedrijven die met gevaarlijke stoffen werken.

Informatie en inschrijven

De inschrijfkosten voor deze training bedragen € 350,- per persoon. De totale lesduur bedraagt twee dagdelen. De lunch wordt verzorgd door het HTOC. De training vindt plaats in het gebouw van Houweling Packaging Logistics (Klappolder 104, 2665 LP  Bleiswijk) en duurt van 9.30u tot ca. 16.00u.

De cursusinformatie is ook te downloaden als pdf.

U kunt zich inschrijven door middel van het inschrijfformulier.

Trainingen en cursussen