Houweling

zoekvenster sluiten

De geschiedenis van de Houweling Groep

De Houweling Groep bestaat uit business units die op het eerste gezicht niet veel overeenkomsten lijken te hebben. De samenstelling van de Groep is echter logisch verklaarbaar vanuit de ontwikkeling die de Groep in de afgelopen decennia heeft doorgemaakt.

Ontstaan

De oprichter, Cor Houweling sr., schreef zijn bedrijf op 30 december 1925 in bij de Kamer van Koophandel. Hij had een product ontwikkeld dat op kassen aangebracht kan worden om het gewas te beschermen tegen schadelijke UV-straling. Dergelijke producten bestonden al, maar dat van Cor Houweling hechtte zich gedurende langere tijd aan het glas.

Groei

Het bedrijf overleefde de donkere jaren van crisis en oorlog en profiteerde volop van de enorme groei van de kassenbouw in de jaren 50 en de toenemende agrarische export in de jaren 60. Met hun schermmiddel –Witvast – en een bijbehorend schoonmaakproduct – Flusol Forte – veroverden Cor sr. en zijn zoon Jan de Nederlandse markt.

Eind jaren zestig kwam ook de zoon van Jan, Cor jr., in de zaak. Enkele jaren later verhuisde het bedrijf van Ouderkerk a/d IJssel naar Bergschenhoek. Er werden veel plastic verpakkingen gebruikt om de scherm- en schoonmaakmiddelen te mengen en vervoeren. Deze verpakkingen kwamen retour om schoongemaakt en hergebruikt te worden en hiervoor was ruimte nodig. Dit was het begin van de verpakkings- en recyclingactiviteiten.

Uitbreiding

In 1980 verhuisde het bedrijf weer, nu naar een nieuwe loods in Bleiswijk. Tegelijkertijd werd een VOF opgezet voor de verpakkingsactiviteiten, waar Cor sr., Jan en Cor jr. de firmanten van werden. Een paar jaar later verwierven ze het agentschap van Stelioplast, een Duitse producent van kunststof jerrycans. Al gauw werd ook het pand in Bleiswijk te klein voor de uitbreidende activiteiten en in 1987 verhuisde de firma Houweling naar een groter pand in Berkel en Rodenrijs.

Medewerkers en klanten gebruikten steeds meer Persoonlijke Berschermingsmiddelen en werkkleding bij het werken met de tuinbouwproducten. Dit leidde ertoe, dat Houweling in 1993 een bedrijfje overnam dat daarin gespecialiseerd was. Dit groeide later uit tot de business unit Houweling Veiligheid bv.

Internationaal

Houweling Tuinbouw was uitgegroeid tot wereldwijd leverancier van schermmiddelen en veranderde zijn naam in het internationaal beter bruikbare Houweling Horticulture bv. In de eerste jaren van de 21e eeuw richtte Houweling Horticulture een fabriek in Curasada, Roemenië op. Hier wordt calciumcarbonaat, de belangrijkste grondstof van krijt, gewonnen en verwerkt zodat in de explosief gegroeide vraag kan worden voorzien.

De verpakkingstak kijkt ook over de grens en richt zich op de buurlanden. In 2005 wordt de Belgische firma Alpak in Aarschot overgenomen van de familie Branders. Alpak levert ook industriële verpakkingen en is daarnaast gespecialiseerd in het reinigen en verwerken van gebruikte materialen en dat sluit nauw aan bij de activiteiten van Houweling in Nederland. De jongere broer van Cor jr., Herman, wordt verantwoordelijk voor de Belgische tak van de Houweling Groep.

Totaalpakket

De nadruk komt steeds meer te liggen op het leveren van een totaalpakket, in plaats van de afzonderlijke producten. Er wordt daarom gekeken naar de kansen om de afnemer zo efficiënt en volledig van dienst te zijn.
In 2010 verhuist de Houweling Groep nogmaals, ditmaal naar een logistiek ingericht pand in Bleiswijk. Hier worden alle administratieve en  logistieke taken gebundeld en geoptimaliseerd.

HLM Workwear bv wordt toegevoegd aan de Groep waarmee het pakket werkkleding wordt uitgebreid met een eigen serie kledingstukken in verschillende kleuren en stoffen van een degelijke kwaliteit voor een scherpe prijs.

Packaging Logistics

Houweling International bv groeit uit tot de grootste business unit van de Groep en werkt nauw samen met logistieke units die de opslag (Warehousing bv), vervoer (Transport bv) en verwerking van gebruikte materialen (Recycling) mogelijk maken. Deze vier-eenheid opereert onder de titel Houweling Packaging Logistics. Samen met de producten van Veiligheid en Horticulture biedt de Groep daarmee een totaalpakket aan producten en diensten aan haar afnemers.

In 2014 wordt Houweling Recycling bv in Tholen verkocht aan SITA. De Houweling Groep wil haar internationale positie als verpakkingsleverancier versterken en hoewel ze nog steeds gebruikte verpakkingen ophaalt, reinigt en herkeurt, is het stukje afvalverwerking geen kernactiviteit.

De geschiedenis van de Houweling Groep