Houweling

zoekvenster sluiten

Valbeveiliging

Het werken op hoogte brengt risico’s met zich mee, zoals valgevaar. Daarom is het belangrijk om maatregelen te nemen in de vorm van valbeveiliging. Hiermee worden middelen bedoeld die voorkomen dat personen van hoogte vallen en middelen die de krachten die vrijkomen bij een val opvangen.

Er is sprake van valgevaar bij bijvoorbeeld de volgende werkzaamheden: het repareren van een dak, het plaatsen van zonnepanelen of het onderhouden van een airconditioning unit.

Wettelijke verplichting

Vallen is extra riskant bij werkzaamheden op 2,50 meter of hoger. Vanaf deze hoogte is het volgens de Europese richtlijnen verplicht om gebruik te maken van valbeveiligingsmiddelen. Bij werk op een hoogte van minder dan 2,50 meter is valbeveiliging verplicht als er sprake is van een verhoogd valrisico. Hierbij kan gedacht worden aan werken boven water, op verkeerswegen of boven een open vloer.

Collectieve valbeveiliging

Ten eerste moet een werkplek bij voorkeur permanent aangepast worden. Dit kan door collectieve valbeveiliging, zoals hekwerk en borstweringen. Vervolgens kunnen er tijdelijke voorzieningen geplaatst worden, zoals steigers en ladders.

Persoonlijke valbeveiliging

Naast collectieve valbeveiliging wordt persoonlijke valbeveiliging gebruikt. Denk hierbij aan gordels, vallijnen en helmen. Verder is er ook het veiligheidsharnas. Dit zit vast aan het dak of aan de steiger met een vanglijn. Mocht de persoon vallen dan vangt het harnas de klap zoveel mogelijk op

Veiligheidsharnas en gordels

In onze webshop kunt u persoonlijke valbeveiligingsmiddelen kopen. Bekijk ons aanbod online, zoals een set valbeveiliging harnas of gordels. Staat uw gewenste artikel er niet tussen? Neem contact op voor advies.

Valbeveiliging